fredag 24. februar 2012

Hvitløkssaus.

God fredag, alle sammen!

I dag var det kylling, ovnsstekte rotgrønnsaker og hvitløkssaus som sto på middagsplanen (også kjent som "hva vi har i kjøleskapet/fryseren"...).

Det jeg tenkte å vise dere i dag er hvordan dere kan lage en kjempegod hvitløkssaus som passer veldig godt til både kylling, koteletter, laks eller bare grønnsaker.

Ingredienser
- Ett hvitløkshode (eller et halvt hvis du lager til kun en person).
- Litt god olje.
- En spiseskje smør.
- En spiseskje mel.
- En kyllingbuljongterning.
- 5-10 dl vann (etter hvor mye saus du vil lage).
- Salt og pepper.

Som du ser så er dette grunnleggende ting man har i kjøleskapet/matskapet. Enkelt og greit!

Fremgangsmåte
Ta av det meste av det papiraktige rundt hvitløken, men ikke ta feddene fra hverandre.
Kutt av toppen på hodet, sett det på et lite ark av aluminiumsfolie og dryss over litt olje, salt og pepper.

Lukk folien rundt hvitløken og sett inn i ovnen på ca 225 grader i 20 minutter.

Når den er ferdig så kjenner du at det slettes ikke lukter sterkt hvitløk, men heller litt mildt og nøtteaktig. Utrolig god lukt!

Pell ut feddene fra skallet ved å forsiktig bruke en gaffel. Du trenger ikke å bruke mye energi på dette, de faller lett ut selv.

Ta gaffelen og mos feddene så godt du kan/vil.

Nå kan du begynne å lage jevningen til sausen.
Smelt en spiseskje smør i en kasserolle. Når smøret har smeltet så tilsetter du en strøken spiseskje mel. Rør godt og kraftig, og pass på at det ikke svir seg. Du kan godt la det steke litt (30 sekunder).

Så tilsetter du vannet, buljongen og hvitløken.

Nå lar du den koke inn så lenge du vil slik at du får den smaken du vil ha. Jeg kokte min i ca 20-30 minutter (utgangspunkt med 5 dl vann).
Denne sausen, som med alle sauser, er det viktig at du smaker på underveis. Denne kan kreve litt mer salt enn du tror så være nøye med å smake. Du vil vel ha en god saus? Hvis du synes den blir litt for tynn så koker du en stund til.


Her ser dere hvordan min middag ble. Kylling, rotgrønnsaker og hvitløkssaus. En fantastisk god kombinasjon!

Og hvis du tenker over det så er denne sausen veldig billig, mager og ikke minst sunn.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar