lørdag 8. september 2012

Bruktkupp!

Det ser ut som loppemarkedsesongen har startet for fullt her i Trondheim. Heldigvis fant jeg noe fint i dag, det er ikke en selvfølge på slike loppemarked. Noen er helt utplukket mens andre har et flott utvalg.

I dag ble det to duker (den ene er avbildet her), to tebokser som jeg digger og en flott støpejernsgryte. Hele herligheten til 100 kroner! (Støpejernsgryter er dyrt folkens!)Gryta ble grundig rengjort med glovarmt såpevann, stålull og bakepulver for å fjerne lukt. Etter 3-4 runder med intens skrubbing og vasking følte jeg den var ren nok til å bli innsatt med olje. Det er veldig viktig etter en slik grundig vask med såpe for å unngå at gryta sprekker og/eller ruster senere. Dessuten bør man ikke bruke den til for eksempel tomatbaserte matretter før den er innsatt med olje siden tomatjuicen er så sur at den ødelegger jernet.

Det er veldig enkelt å gjøre dette:
1 - Rengjør gryta grundig og sørg for at den blir godt skylt og tørket før du går videre til steg 2.
2 - Hell i en stor dæsj med matolje i gryta og smør den inn ved hjelp av tørkepapir. Jeg smørte inn hele gryta, dette inkluderte håndtakene, utsiden og undersiden. Og lokket da.
3 - Sett gryta opp ned på en rist i ovnen på ca 120 grader i ca 2 timer. Legg gjerne et bakepapir eller litt aluminiumsfolie nederst i ovnen for å fange opp dryppende olje.
4 - Ta gryta ut av ovnen og tørk umiddelbart over med et tørt kjøkkenpapir. La gryta kjøle seg ned, og du er ferdig!

Nå gjenstår det bare å finne noe godt å bruke den til...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar